Leskovački domaći ajvar ponovo na vrhu. Ponos juga Srbije osvaja svet!

 

Leskovački domaći ajvar, zaštićeni gastronomski brend juga Srbije, ponovo je zauzeo prvo mesto na listi najboljih jela u Srbiji, prema ocenama prestižne svetske platforme Taste Atlas.

 

U konkurenciji od čak 104 tradicionalna proizvoda, ovaj čuveni „crveni delikates“ dobio je impresivnu prosečnu ocenu 4,9, što ga je ubedljivo postavilo na sam vrh srpske gastro-scene.

 

Na uglednom sajtu Taste Atlas, leskovački ajvar opisan je kao „topao, ručno pravljen, aromatičan začin, namaz ili relish, koji potiče iz leskovačkog kraja“. Pravi se isključivo od najboljih lokalnih sorti crvene paprike – domaće kanije, kurtovske kapije i palanačkog čuda.

 

Sve počinje na otvorenom plamenu: paprike se pažljivo peku, čiste i melju, zatim polako prže u velikom kazanu – strpljivo, ručno i s ljubavlju, kako to rade generacije leskovačkih domaćica. Upravo taj postupak daje ajvaru neponovljiv ukus – blag, ali i dovoljno ljut da zadrži karakter juga.

 

Ovaj cenjeni specijalitet proizvodi se u dve varijante – blagoj i ljutoj, i predstavlja ne samo gastronomsko blago, već i kulturni simbol Leskovca i Srbije.

 

Podsetimo, leskovački ajvar je i zvanično poneo titulu najboljeg srpskog jela za 2024. godinu, prema izboru Taste Atlasa, koji ga je uvrstio i u tekst „72 jela koja treba obavezno da probate kad dođete u Srbiju“.